10-дневното момченце вече се възстановява успешно след тежка операция

Въпреки финансовите трудности лекари със символични заплати извършват уникални операции, които в чужди клиники струват стотици хиляди евро, а у нас Касата ги плаща по десетки пъти по-ниски цени. Една такава операция – втората по рода си в България – е спасила новородено, което е било сиамски близнак.

 

10-дневното момченце вече се възстановява успешно след тежката операция, при която от него е бил отстранен неговият неразвит, мъртъв сиамски близнак. С подобна патология лекарите у нас са се слъскали за първи път преди около 20 години. 

 

„В България тя е изключително рядка. Става въпрос за така наречените сдвоени близнаци, по-популярни като сиамски близнаци. Тогава децата, които са разделени – двете момчета – сега са здрави, нормално растящи деца”, каза д-р Цветко Георгиев от Отделението по хирургия на новороденото. 

 

При сегашното новородено мъртвият плод е можел да го убие и затова се е наложила спешна операция.

 

„Всичко е наред. Близнаците бяха съединени с черния си дроб, който беше разделен и сега черният дроб на това дете функционира съвсем нормално”, обясни д- Георгиев.

 

„Операциите в детската хирургия – в частност на новородени и деца в кърмаческа възраст – около 80% са обичайни и аномални, не са стандартни операции и някои от тях, които се е налагало да вършим по спешност – биха стрували в чужбина много повече пари, ако бяха планово пратени там. Не говоря за цената, която се плаща тук. Ще продължаваме да го правим, независимо от финансирането, децата са си деца и трябва да живеят”, заяви проф. Росен Дребов, началник на Клиниката по детска хирургия. 

 

Бебето е готово за изписване, но до момента родителите му почти не са се появявали. 

 

„Родителите не са тук, имахме бегла връзка с тях. Надявам се те да проявят и повече интерес към детето си и да го потърсят”, каза д-р Георгиев.

 

А дотогава малкият Веско ще трябва да остане в „Пирогов”.