Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров не е съгласен с това

Руснаци са поискали да купят сградата на ЦУМ, за да направят в нея Музей на православието, съобщи агенция „Фокус”. Кандидат-купувачите са изпратили писмено предложение до собственика на ЦУМ Георги Гергов.

 

В него се посочва, че целта е да се обединят културната и православната традиция между южните славяни и Русия. Освен това по този начин ще се разширява руското културно присъствие. Кандидат-купувачите смятат, че сградата е особено подходяща, защото се намира в центъра на София, близо е до няколко раннохристиянски църкви, и до храм-паметника „Свети Александър Невски”.

 

В Русия в последните месеци се появиха информации за различни музеи, които предстои да бъдат изградени.

 

„Идеята за Музей на православието на Балканите в сградата на ЦУМ никак не е лоша”, заявява пред агенцията бизнесменът Георги Гергов. „Вече два пъти сме имали разговори за това да стане Музей на православието на Балканите. Общо взето – това си му е и мястото”, смята Гергов. И допълва, че ако нещо ще се случва, то ще е скоро.

 

Не на същото мнение е шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Пред „Фокус” той коментира, че сградата е подходяща само за Национален исторически музей на България.

 

„Музей на православието може би е необходим на някоя държава, но мисля, че най-подходящо би било той да бъде в Москва, която сега се явява център на православието в световен мащаб. От около 220 милиона православни християни, над 150 милиона живеят на територията на Русия и прилежащата й част от Украйна”, заяви Божидар Димитров.

 

По думите му, ако богатите руснаци искат да направят нещо за българското православие, те имат много други големи възможности, които щедро ще им бъдат предоставени.