Основателките ѝ смятат, че обществото създава неправилен образ на нежния пол

Жените в България имат сериозни проблеми и все още са дискриминирани. Това смятат основателките на феминистка работилница. Според тях съвременното общество създава неправилен образ на жената, който се превръща в идеал.

 

Във феминистката работилница ще се коват решения на женските проблеми. А те, според Боряна и Лиза, са много сериозни, въпреки че само част от жените у нас ги осъзнават. Проблем номер 1 – жената не е съдомиялна, нито пък пералня.

 

Проблем номер 2 – създаденият шаблонен модел на правилната жена – ръст, килограми, телосложение, облекло. „Жените не обичат телата си и се срамуват, защото са извън стандарт и няма да могат да си намерят мъж, няма да могат да се омъжат”, казва Боряна Росса.

 

Мнението им за най-наболелите феминистки проблеми по света:

 

От Швеция - За или против епилацията на женското тяло? – „Това не трябва да бъде стереотип”.

 

От Германия - Да поема ли Здравната каса разходите на жените около месечния им цикъл?  - „Ако помислим за това, че жените са по-бедни и това е сериозен разход, може да се мисли за това”.

 

От Франция – Символ ли е Айфеловата кула на метално мъжко достойнство? – „Всеки един от тези стърчащи паметници ни напомня, че силата е в мъжа”.

 

От Украйна – Ще се събличат ли и нашите феминистки, като тези от "Фемен"? – „Да, аз се събличам, защото смята това за необходимо, но всеки трябва да намери своя начин”.

 

Във феминистката работилница ще се говори още как жените да се еманципират в професията си и ще се търсят решения на проблемите, които виждат в ежедневието си. „Тези, които не се чувстват зле, могат да дойдат, за да видят защо има жени, които не се чувстват добре”, казва Росса.