Към протеста на „Ранобудните студенти” се включиха и велосипедисти

"Ранобудните студенти" от Университета по архитектура организираха протест срещу превръщането на площада пред Народния театър в София в паркинг. Към тях се включиха и велосипедисти, които паркираха своите колела на положената маркировка.

 

Студентите нарекоха Центъра за градска мобилност – Център за градска дебилност. Само преди седмица стана ясно, че ще бъдат поставени колчета за безпрепятствено преминаване на пешеходците.

 

Седмица по-късно се роди нова синя зона на метри от Народния театър. Впоследствие се оказа, че част от маркировката е сгрешена и трябва да бъде изтрита, а парите са хвърлени на вятъра. Това вбеси „Ранобудните студенти” от УАСГ.

 

Маркировката ще бъде изтрита с помощта на пясък и специална машина„Народният театър е паметник на културата и трябва да се пази пространството около него. Смятаме, че това го компроментира. Това е проблем на почти всички позиции в Общината, защото неспециалисти ги заемат”, коментират младежите. За да изразят недоволството си, те разграфиха целия площад.

 

„Като продължим тази маркировка, искаме да попитаме докъде ще стигнат с тези паркоместа. Това е неадекватна намеса, трябва да остане пешеходна зона", казва Мартина Чокова.

 

Часове наред работници се опитваха да изтрият боята, но без успех. С помощта на пясък и специална машина, най-сетне ще успеят да заличи следите, но не е ясно колко ще струва това на общината. 


Повече по темата гледайте във видеоматериалите.