Това са Знеполския епископ Йоан и Мелнишкия епископ Серафим

От втория опит Варна посочи двамата претенденти за митрополитския пост. Това са Знеполския епископ Йоан и Мелнишкия епископ Серафим. Подробностите в репортажа на Нивелина Няголова.

 

Всичките 30 епархийски избиратели участваха в днешния вот.На първи тур за Знеполския епископ Йоан са гласували 22-ма, а на втори тур Мелнишкия епископ Серафим е събрал 19 гласа. Гласуването продължи около два часа. Провели са се два тура, като при последния вот епископ Борис е получил само един глас. Сега всичко е в ръцете на Светия Синод.

 

Следващата неделя висшите духовници ще посочат кой от двамата претенденти ще поеме управлението на епархията.Само три дни преди Рождество Христово Варна ще има нов митрополит.

 

Знеполският епископ Йоан е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва средното си образование в родния си град. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”. След това завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По-късно специализира в Московската духовна академия „Св. Сергий Радонежки” и защитава кандидатска дисертация в на тема „Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского”. Получената от него научна степен "кандидат на богословието" се равнява у нас на "доктор на богословието".

 

 

От 1 април 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия. На 28 април 2002 г.  Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици”. На 18 март 2007 г.  по решение на Светия Синод е хиротонисан за епископ с титлата Знеполски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и поема поста викарий на Софийския митрополит. От тогава е пръв помощник на патриарх Максим, а сега и на патриарх Неофит, в качеството им на Софийски митрополит в управлението на епархията.

 

Мелнишкият епископ Серафим е роден 4 юли 1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас. Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От септември 2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир. На 18.12.2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

 

Репортер: Нивелина Няголова