Общата равносметка на годината е една от най-негативните за последните 15 години

За трети пореден месец БСП и ГЕРБ стоят доста плътно една до друга в електоралните нагласи, отчитат от агенция „Алфа Рисърч”. Според изследването, в което са участвали 1011 пълнолетни българи, подкрепата за БСП е 16,5%, а за ГЕРБ – 15,8%. 

 

И двете партии отчитат лек спад в подкрепата за тях. 

 

Достигайки максимума си на обществена подкрепа, БСП с леки колебания запазва около 16.5% избиратели. Доверието в Сергей Станишев продължава да се свива, спадайки от 23% до 19%. 

 

ГЕРБ и Бойко Борисов също бележат лек отлив на подкрепа. Електоралният потенциал на партията спада от 16.5% до 15.8%, а одобрението за лидера му - от 24% на 21%.

Доверието в Сергей Станишев продължава да се свива, спадайки от 23% до 19%, а одобрението за Бойко Борисов - от 24% на 21%. Колаж: NovaNews.bg
- Алфа Рисърч

 

Близки остават позициите между Реформаторския блок и ДПС. Реформаторите разполагат с малко по-висок общ потенциал (6.9%), но зад 6.1% за ДПС стои по-мобилизиран електорат.

 

Скандалите около „Атака” отнемат част от подкрепата й, която спада до 2,7% и прелива в полза на конкурента НФСБ (3.5%). 

 

Търсенето на алтернативи извън настоящите политически партии се връща също на равнището от летните месеци – 10%. 

 

За момента обаче, както в националистическата ниша, така и в останалата част от политическия спектър, липсва нов играч, който да консолидира енергията на общественото недоволство. Поради това делът на негласуващите се запазва сравнително висок - 39%.

 

Обществено-политическите нагласи на избирателите продължават да бъдат критични към настоящото политическо статукво. 41% искат избори възможно най-бързо, а 39% - заедно с европейските. Подкрепата за пълен мандат на правителството е едва 19% от анкетираните.

 

Втори пореден месец доверието към правителството остава под психологическата бариера от 20%. В началото на декември положителни оценки за дейността му са дали 19% от анкетираните, а отрицателни - 50%. Дори сред традиционните леви избиратели неодобрението за кабинета е по-високо от одобрението.

 

Продължава ерозията в доверието към премиера Пламен Орешарски. Подкрепата за него е едва 21%, а отрицателните оценки са 47%.

За събитие №1 на 2013 година анкетираните определят гражданските протести срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Снимка: БГНЕС
- Алфа Рисърч

 

И през декември нито една от ключовите държавни институции не успява да излезе от негативната спирала на недоверието. Одобрението за парламента се е закотвило на дъното от 10%. Намалява и личният рейтинг на председателя му Михаил Миков - от 20% на 18%. Отношението към президента Росен Плевнелиев остава силно поляризирано. Той губи два пункта доверие, с което отрицателните оценки за дейността му (29%) вземат лек превес над положителните (27%).

 

За събитие №1 на 2013 година българите определят гражданските протести срещу правителството на Орешарски, избухнали след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС - 26%. Следва оставката на правителството на Бойко Борисов (21%) и почти веднага след него – пристигането на сирийските бежанци (19%). 

 

Още два протеста – февруарските, срещу високите сметки за ток (12%) и студентските (10%) са сред емблематичните събития, с които хората ще запомнят отминаващата година. 

 

40% от анкетираните посочват думата "протест" като емблема на отминаващата година, а 27% - думата „оставка”. 

 

За 16% от хората "бежанците" са запомнящият се знак на годината.

 

Общата равносметка на годината е една от най-негативните за последните петнадесет години. С 47% отрицателни оценки и едва 11% положителни тя е сравнима с годините на тежка икономическа криза, след които са следвали бурни политически промени.

 

От „Атака” оспориха данните от проучването. От партията на Волен Сидеров изтъкнаха, че първите публикации на снимките от Куба и от луксозни хотели по света са се появили в публичното пространство след 10 декември, а изследването е приключило на 8 декември.