За това предупреди екоминистърът при представянето на отчета за последните 6 месеца

„Проектът за софийския завод за боклук винаги е бил рисков. Ако Софийска община е убедена в своята правота при избора на изпълнители, може да подпише договора. В противен случай 200 млн. лв. ще бъдат загубени, каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на пресконференция, на която тя и нейните заместник-министри направиха отчет за  работата през изминалите шест месеца.

 

В края на месец ноември трябваше да бъде подписан договорът между Столична община и изпълнителя на проекта, защото имаше решение на ВАС, с което се одобрява изборът на изпълнител, но това не стана, тъй като междувременно е постъпил сигнал в Европейската комисия.

 

Министър Михайлова добави, че ще бъде направена проверка на всички обществени поръчки за периода 2010 - 2013 година, които са на стойност над 50 000 лв., като допълни, че става въпрос за над 300 обществени поръчки, заради които бяха спрени плащанията от Брюксел.

 

По думите на министъра паралелно с тези проверки ще направи втори преглед на одита си за 2012 година.Дублираме проверката и с това ще покажем на ЕК, че сериозно се съобразяваме с възраженията и сме готови да коригираме там, където има пропуски”, заяви Михайлова, цитирана от БТА. Тя посочи, че налагането на финансови корекции ще става там, където се констатират пропуски, които са предмет на писмото на ЕК - смесване на критерии, удължаване на срокове, съкращаване на срокове и дискриминационни изисквания към участниците в поръчката.

 

Михайлова отбеляза още, че Националният фонд, който верифицира разходите по оперативните програми, не е верифицирал разход на стойност 1,5 млн. лв., с които са изплатени бонуси на Управляващия орган на ОП "Околна среда" и Междинното звено. Тези пари сега са ангажимент на Министерството на околната среда и водите, освен неразплатените средства към фирми, които изпълняват проекти, коментира Михайлова. Мотивите са, че средствата не са изплатени по правилата, които се определят през 2012 година. Става дума за около 130 човека, които са получили тези бонуси, каза министърът.