Столичната прокуратура вече внесе обвинителния акт

Бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков отива на съд за незаконните бюлетини в Костинброд. От държавното обвинения съобщиха, че обвинителният акт срещу Желязков е внесен днес от Софийска градска прокуратура.

 

Обвинението е за престъпление по служба – според прокурорите Росен Желязков не е осъществил контрол върху дейността на служителите от правителствената администрация по отношение на изпълнението на задълженията на печатницата "Мултипринт" ООД, натоварена с изработката и доставката на 8 343 000 броя бюлетини.

 

Според прокурорите бившият главен секретар на Министерския съвет не е осигурил осъществяването на строг контрол върху количествата отпечатани бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък, нито такава отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка.

 

Става ясно също, че в Костинброд са отпечатани 351 075 броя бюлетини извън възложените по договора, които са били годни да послужат по предназначение.

 

Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт, отбелязват от прокуратурата.