Максималните температури ще бъдат от 3 до 8 градуса

В Новогодишната нощ над по-голямата част от страната ще е облачно, с изключение на крайните източни райони. Там и температурите ще по-ниски – до минус 4 градуса, а в останалите места ще бъдат около нулата. 

 

В първите часове на Новата година слаби снеговалежи са възможни в планините на Югозападна България. Преди обед ще е облачно, а следобед от запад ще започне разкъсване и намаление на облачността. Вятърът ще е слаб от изток, по морето умерен от североизток.

 

Сутринта температурите ще са от минус 3 до плюс 2 градуса, а максималните ще бъдат от 3 до 8, в София около 5.

 

В планините също ще е облачно, в началото на деня с превалявания от слаб сняг в Рила и Родопите. Следобед и в планинските райони облаците ще се разкъсват. Ще духа умерен източен вятър.  На 1000 м максималната температура ще бъде 4,5 градуса, а на 2000 – около 0. 

 

Слабият вихър над Йонийско море и утре ще продължи да се спуска на югоизток и да носи съществени валежи от дъжд само в Гърция и Южна Италия. С по-мощен циклон на северозапад са свързани интензивните дъждове и силните ветрове над Северните части на Португалия и Испания, във Франция, Белгия, Холандия и Великобритания.

 

Въпреки валежите, утре максималните температури на запад и на юг ще са около и над 10 градуса, докато в Централна и Източна Европа няма да надхвърлят 5, 6.  

 

В четвъртък намалението на облачността ще продължи, а температурите ще останат без промяна. В петък и събота ще се затопли, ще има повече слънце, но отново и сутрешни мъгли и ниски облаци. В неделя ще има разкъсана облачност, която от запад ще се увеличава и в края на деня ще завали дъжд. В понеделник ще е облачно и дъждовно, като следобед валежите ще спират.

 

Последната прогнозата за годината ще завършим с преглед на по-интересните събития, свързани с времето през отиващата си 2013. По оценки на водещите метеорологични институти в света, 2013 ще е сред десетте най-топли години въобще, най-вероятно седма.

 

Започваме с рекордите. Едно от най-бързите затопляния в историята на наблюдения се случи по-рано този месец в, малкото лапландско градче Никалоукта, зад полярния кръг в Северна Швеция. На 9 и 10-ти декември от минус 40 цяло и 8 градуса температурата достига плюс 7,7, което е повишение от 48,5 градуса за по-малко от 48 часа.

 

Първият месец от годината – януари, беше най-топлият в историята на Австралия – с рекорди във всички щати и територии и абсолютен рекорд за континента от 49,6 градуса в Муумба, Южна Австралия. В Сидни преживяха рекордни тропически нощи, като в нощта на 10 януари, температурата не падна под 34 градуса.

 

През декември Американският геофизичен съюз обяви резултатите от 32-годишно проучване и събиране на данни за температурата на Антарктида. На източното плато на континента, с височина около 4000 м, на 10 август 2010 г е била измерена най-ниската температура на Земята – минус 93,2 градуса.

 

В Атлантическият океан тази година сезонът на ураганите беше най-слабият от 50 години насам. Минаха само 13 тропически бури, като едва 2 от тях – Ингрид и Умберто, достигнаха стадия на ураган.
Доста по-драстична беше ситуацията в Тихия океан, където до началото на ноември през района бяха преминали 30 тропически циклона, 13 от тях със сила на тайфуни. Най-мощният, може би въобще в историята, беше Хайан с ветрове над 300 км/ч – скорости по скоро за торнадо. В началото на ноември тайфунът нанесе огромни щети във Филипините.

 

У нас през 2013 слава богу сериозни проблеми с времето нямаше - да се надяваме, че и през 2014 ще бъде така.