Максималните температури ще бъдат от 2 до 7, на югозапад до 8-9 градуса

През нощта над Южна и Източна България ще е по-облачно и в рило-родопската област са възможни слаби снеговалежи. Над Дунавската равнина ще се спуснат мъгли, а по Черноморието ниска слоеста облачност.

 

Утре преди обед видимостта постепенно ще се подобри и ниските облаци ще се вдигнат. През деня облачността ще се разкъсва и намалява, следобед в много райони до слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток.

 

Сутринта температурите ще са от минус 3 до плюс 2 градуса, а максималните ще бъдат от 2 до 7, на югозапад до 8, 9.

 

В планините денят ще започне с облачно време, а в масивите на югозапад са възможни и слаби снеговалежи. Следобед облачността ще се разкъса, над стара планина до слънчево. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър.  

 

Утре в източна Европа налягането ще остане високо и ще е предимно слънчево, след сутрешните мъгли. Само в крайните югоизточни райони, заради слаб вихър, ще има повече облаци и дъждове над източното Средиземноморие. Доста по-динамично ще е времето в западната половина на континента. С облаци и валежи от дъжд и сняг в Централна и Северна Европа ще нахлува по-студен въздух, докато над Пиренеите и Западното Средиземноморие, заедно с дъжда, ще започне и затопляне от югозапад.
Затова и максималните температури на запад ще са от 10 до 15 градуса, докато в Централна и Източна Европа стойностите ще са с около 10 градуса по-ниски.  

 

У нас в петък, събота и неделя сутрин ще има ниски облаци и мъгли, а следобед облачността ще е разкъсана, в много места до слънчево. Температурите плавно ще се повишават, в неделя до 10 – 15 градуса. Тогава и облачността от запад ще се увеличи и в края на деня не са изключени и слаби валежи. В понеделник и вторник облачността ще е променлива, често значителна и главно на юг ще превали дъжд. Въпреки това ще остане сравнително топло за началото на януари.

 

Ето и какво време ни очаква до средата на първия месец на 2014.

 

На 8 и 9 ще остане по-топло от обичайното, отново със сутрешни мъгли и слънце следобед. На 10-ти, петък в Северна България се очакват слаби валежи, отново главно от дъжд и ще започне понижение на температурите.

 

В дните до средата на месеца атмосферното налягане ще се понижава и застудяването ще продължи. Облаците ще са разкъсани, повече на 14 и 15, като през втория ден се очакват и превалявания от дъжд и сняг в южните райони.  

 

В първата прогноза за 2014, да погледнем и още по-напред в новата година и да видим прогнозите на големите метеорологични центрове за зимата и предстоящата пролет. С уговорката, че сбъдваемостта на сезонните прогнози е доста по-ниска от тези, които ви представяме всеки ден. 

 

И така през януари и февруари се очаква валежите в нашата страна да бъдат около или под нормата, но пък температурите вероятно ще са с 2-3 градуса над средните за двата месеца. Накратко – оставащата част от зимата е възможно да бъде по-суха и по-топла.

 

Валежите през пролетта ще са в рамките на обичайното, като през март ще са по-малко, но ще навакса през май. По-сухият март, естествено ще е свързан с температури до 2 градуса над нормата, докато през април и май отклонението вероятно ще е в рамките от половин до 1 градус, също нагоре.

 

Утре у нас ще има разкъсана облачност, следобед и повече слънце.