Повечето заминаващи към Острова работят там от години

Тази сутрин на софийската автогара тръгна един от първите автобуси за Лондон. Въпреки очакванията за силна емигрантска вълна след отпадането на ограниченията за работа, засега такава тенденция не се забелязва. Въпреки оживлението повечето заминаващи на автогарата бяха българи, които от години работят във Великобритания.

 

Веселин е един от пътниците за Лондон. Той е строителен инженер, има престижна работа в България, а в Англия отива като мениджър на проект за изграждането на електроцентрала, работеща с биомаса. Въпреки възможността да остане за постоянно Валентин ще се прибере веднага след приключването на проекта. От честите командировки зад граница се е убедил, че трудовите ограничения за българи и румънци никога не са спирали хората да търсят реализация навън.

 

С отпадането на трудовите ограничения според Валентин ще се даде шанс на хората, които искат да изградят успешна кариера. „Работа има достатъчно за тези, които искат да работят, а тези, които търсят само далавери и кражби - за тях няма място дори и в България”, категоричен е строителният инженер. 

 

Договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС даваха право на старите държави-членки на Съюза да наложат ограничения за срок от не повече от седем години на достъпа на българи и румънци до трудовите им пазари. Този срок изтече на 31-ви декември 2013 година.

 

Слаб интерес към отпадналите ограничения за работа във ВеликобританияВъпреки че ограниченията за работа отпаднаха за няколко западноевропейски държави, в Обединеното кралство този въпрос предизвика най-разгорещен дебат. Затова страната въведе допълнителни изисквания за достъп до социалната ѝ система. Те предвиждат гражданите на ЕС, които търсят работа в Обединеното кралство, да нямат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си.

 

Ако не успеят да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа, безработните чужденци ще бъдат изпращани обратно в страните си. Една от причините за мерките е твърдението, че българите и румънците щели да се възползват от щедрата социална система на Острова.