Когато един народ не иска да го има, него го няма, констатира математикът

„Когато един човек не иска да живее, той умира. Когато един народ не иска да го има, него го няма”, отбеляза в „Здравей, България” проф. Михаил Константинов, според когото най-голямата катастрофа за България е демографската криза.

 

Картината наистина е много страшна. Не че сме толкова малко в абсолютно изражение – в началото на миналия век сме били 4 млн., но е имало огромен прираст, ентусиазъм, хората са мислели, че България ще я има. Сега мислим, че няма да я има. Всъщност това е смъртоносното”, коментира Константинов. „Много съм си блъскал главата защо това се случва. Накрая реших, че просто ние си отиваме… Няма вечни народи”.

 

Топим се с половин процент годишно”, отбеляза математикът. По думите му причините за тази негативна тенденция са две – първо това, че се раждат по-малко деца, отколкото умират българи и другата е свързана с механичния прираст – хората, които раждат в чужбина и не се връщат.

 

Няма лекари. Безработицата е голяма сред неграмотните. Повече от половината деца се раждат в семейства, в които образованието не е ценност”, изброи Константинов някои от основните фактори за демографската криза.

 

„Едно от нещата, което ще се случи е свързано с нещастието на други държави. Тъй като се очаква тежък срив в редица западни страни, е възможно те да станат много по-малко привлекателни за нашите хора. Много вероятно е да има обратна вълна и заради ускорените климатични причини – океанът започва да отхапва големи части от териториите”, коментира още математикът. По думите му се наблюдава и естествен прираст към нашата страна от високотехнологичните държави и тези процеси могат да протекат за десетки години, което е доста бързо от геологическа гледна точка.

 

За да се променят негативните тенденции, е необходимо да се плаща драстично до второ дете и нищо след това, смята проф. Михаил Константинов. По думите му мерки като данък „богатство”, какъвто предложи ръководството на БСП, са голяма измама, той няма да се случи и има за цел отвличане на вниманието. Необходима е също радикална реформа в образованието. Според Константинов помощ трябва да получават само родителите на деца, които ходят на училище и са показали успех там.

 

„Освен това хората в България трябва да разберат, че има справедливост. Престъпниците трябва да влизат в затвора. В противен случай всеки казва „М’’’’та й  на тази държава”. Липсата на справедливост е това, което руши всяко общество”, отбеляза още професорът.

 

В момента се изчерпват ресурсите на света, а има безотговорна политика на всички нива, включително от западните държави”, коментира Михаил Константинов.

 

Целия разговор с професора можете да проследите във видето.