Фотографът Питър Мензъл посещава 30 семейства в 24 държави

Колко плащате на седмица за храна? А каква храна си купувате? Успявате ли да нахраните вас и децата си подобаващо? Това са само част от въпросите, които определят до голяма степен битието на всяко българско семейство.

 

Много наши сънародници смятат, че храната ни е скъпа и некачествена. Така ли е наистина – можем да разберем от проекта на Питър Мензъл „Гладната планета”.

 

Преди няколко години фотографът започва околосветска обиколка с една цел – да разбере какви са хранителните навици на семействата по света.

 

Мензъл посещава 30 семейства в 24 държави, заснемайки ги, заедно с цялото количество храна, което изяждат за седмица. Нещо повече – Питър Мензъл обобщава колко струва изхранването за седем дни на всяко от тях.

 

Резултатите от проекта са многопосочни. От една страна научаваме, че докато за седмичното изхранване на немска фамилия се харчат към 500 долара, то в Чад седмичната дажба на шестима струва едва 1,65 долара.

 

Интересен е и погледът върху трапезите в различните държави. Диетолози и кулинарни антрополози с радост биха обяснили защо мексиканското семейство е пълно, а има толкова зеленчуци на масата. Или какви исторически наслагвания обуславят присъствието на толкова хляб на масата при италианците.

 

Интересна е съпоставката и между американското семейство Ревис и японското Унита. Те дават сравнително едни и същи пари за храна. Азиатците обаче се хранят далеч по-добре – с повече риба, зърнени култури и плодове. За сметка на традиционните пици.