Няма лошо куче, има лош стопанин, казва треньорът Иван Пасков

„Намерих първото си куче на улицата, бяха стреляли по него, остана пребито и осакатено. Прибрах го и го излекувах, после се оказа, че е ротвайлер. Тогава открих възможностите си да контактувам с него. Те не са зли кучета. Няма лошо куче, има лош стопанин. Няма агресивни породи”, каза за „Здравей, България” специалистът по обучение на кучета Иван Пасков.

 

"Не съм гледал клипа на човека, който насъсква кучето си срещу друго, защото няма да ми издържат нервите. Много тежко осъждам тези деяния. Това е абсолютно нехуманно, не виждам как един човек може да позволи да се случи такова нещо. Той утре ще накара и детето си да постъпи по същия начин", заяви треньорът.

 

Пасков даде и важни съвети как можем да се предпазим, ако ни нападне улично куче:

 

Не трябва да се подава ръка отгоре. Това е заплашителен жест към кучето. Когато срещнеш куче, е хубаво да се изравниш с него, ръката се подава отдолу. Съветвам Ви да не подхождате първи към кучето, оставете то да покаже интерес към Вас”, съветва експертът.

 

„Ако сложим на кучето намордник в жегата, това означава да го убием. Но той е нужен, когато то не може да бъде контролирано и проявява агресия”, допълни той.

 

„Най-важното е да не провокираме кучето. По-добре е да го победиш психически, ако се стигне до физически контакт е много трудно, трябва да си добре обучен. Ако се случи да Ви нападне куче, застанете фронтално срещу него, повечето улични кучета нямат смелостта да нападнат лице в лице. Никога не обръщайте гръб, защото те търсят слабите места. Кучетата нападат хоризонтални повърхности, ако държите ръката си водоравно, тя е добра мишена”, каза още Пасков.

 

Какво друго можем да направим, за да се предпазим от нападението на четириногите – гледайте във видеото.