В архивите има няколко дознания, фигурира и едно негово претърсване от полицията

Досието на Тодор Живков проследява живота му от 1934 до 1937година. Архивите за бившия партиен лидер съдържат само три години от живота му, от преди 1944-та, когато полицията е преследвала хора свързани с тогавашните комунистически организации. Има няколко дознания, фигурира и едно негово претърсване от полицията.

 

В документите присъства подробно описание на външния вид на Живков, но не фигурира негова снимка. Тодор Живков пише собственоръчно лични данни от живота си. „Дошъл съм в София през 1928 година, понастоящем живея на ул. „Петрохан” 19. С професия съм печатар, работя в държавната печатница на улица „Осогово” 14”, пише в архивите.

 

В едно от дознанията бившия лидер прави следното уточнение - Не съм членувал в Комунистически организации - нито съм членувал в Комунистически трибуни”, като текстът е подписан собственоръчно. По онова време преди 1944 година присъствието на полицията е било доста осезаемо.

 

В досието на Тодор Живков подробно е описано едно претърсване, което му е било направено. Тогава е иззета бележка, по която полицията смята, че той е организирал политическа дейност. Бележката се пази и до днес, но текстът в нея вече не се разчита.

 

Според експертите, в онези времена Живков все още не е възприеман като политически лидер.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Линда Джонголова