Социалистическият паметник влезе в световна класация за най-красивите изоставени места

Преди няколко месеца най-големият ни социалистически паметник на връх Бузлуджа влезе в класация за най-красивите изоставени места в света. Правителството на ГЕРБ имаше идея да прехвърли собствеността на монумента на БСП.

 

„Това е един венец, който е поставен на самият връх, а пилонът символизира едно развято знаме”, казва историкът и бивш служител в дом-паметника Васил Велков.

 

Строежът трае 7 години. Открит е през 1981 година. Повод е 90 години от създаването на социалистическото движение в България. „Самото изграждане беше дадено на строителни войски Стара Загора начело с неговия генерал Делчо Делчев”, пояснява Велков. Там са работели през целия период около 6000 души. За да започне изграждането, върхът е бил свален с десет метра.

 

„Самите звезди ги сложиха за 10 дни. 3 и половина тона тежаха. Руски специалисти ги монтираха. Това са рубинени звезди, произведени в Русия. Изкуствени рубини. С внушителни размери”, припомня си Васил.

 

Залата е с диаметър 60 метра и височина 14 метра. В нея са оформени два концентрични кръга. Вътрешният кръг е с площ 550 кв. м. Изпъстрена е с мозайка, редена ръчно от десетки художници в продължение на 18 месеца.

 

„Това е изкуствена мозайка, произведена в Украйна. В центъра бяха Маркс, Енгелс и Ленин”, казва Велков. Срещу тях са Димитър Благоев, Георги Димитров и Тодор Живков.

 

Стефан Стефанов споделя, че когато става въпрос за парите, е била проведена акция. „Бяха пуснати марки от по 5 лева и събрани пари, с които се изгради дом-паметника. Той е построен със средства, набрани от целия български народ”. Общата цена е 14 милиона лева.

 

След падането на комунизма, дом-паметникът е разграбен. От мозайката не е останало почти нищо. Унищожен е и лика на Тодор Живков. Така разрушението му го прати сред 33-те най-красиви изоставени места в света, редом до Припят и храма Ангкор Ват в Камбоджа. Миналата година беше взето решение собствеността на паметника да бъде прехвърлена на БСП. 

 

Такова прехвърляне не е извършено, тъй като БСП не е приемала това предложение, така, че въпросът все още е открит”, коментира представителят на партията Янаки Стоилов.

 

Каква ще е съдбата на някогашното бижу на БКП? Засега остава непоклатим на двадесет и пето място в класацията за най-красиви изоставени места в света.