Търговците отчитат приходи от два до три пъти по-ниски в сравнение с миналата година

Тази зима, за нещастие или напротив – за късмет, не можем да се похвалим и с много сняг.

 

Криза за бизнеса в Банско. Топлото време и липсата на естествен сняг затвориха голяма част от магазините в зимния ни курорт. Търговците отчитат приходи от два до три пъти по-ниски в сравнение с миналата година. 

 

Макар че от няколко години Банско се развива като целогодишен курорт, славата му се носи най-вече през зимата. Тази година, обаче банската поговорка “Сезон година храни” не важи, поне за сега.

 

Естествен сняг няма, а по търговската улица вече правят впечатление затворени магазинчета. От едно от тях наскоро се е изнесъл Светослав. Решава да изнесе стоката си на открито срещу скромните 62 лева на месец.

 

А в добавка към високия наем идва и липсата на сняг.

 

В магазинчето на Йорданка тази зима продажбите са три пъти по-малко от миналата. Подобна е ситуацията и с други търговци.

 

А за евтини туристи минавали гърците, македонците и сърбите. Предпочитаните клиенти са българите и най-вече руснаците. Първите, защото макар и да нямат пари, обичали да харчат, а вторите, просто защото са богати. Тази зима, обаче и едните и другите са кът, според търговците. 

 

А за да се оправдае и тази година банската поговорка “Сезон година храни”, местните се надяват на чудо - да натрупа повече сняг

 

Повече по темата гледайте във видеото.