Училищата ще бъдат във ваканция, спрян е плановият прием в болниците

Грипна епидемия вече е обявена в Бургас и в Софийска област. Училищата ще бъдат във ваканция, спрян е плановият прием в болниците. 

 

Продължава да расте броят на заболелите и в Ямбол, Стара Загора, Монтана, Русе и Благоевград, отчитат от здравното министерство. В тези райони случаите вече достигат средно около 250 на 10 хиляди души. Според епидемиолозите, обаче, ситуацията е напълно нормална за сезона. Все още не може да се прогнозира дали до края на зимата ще има втора вълна на грипа.

 

Този сезон грипът в Европа се разпространява едновременно от две посоки – от Испания и Португалия и от Турция, Гърция и България, а не както в последните години – само от запад на изток.

 

9 от 10 болни у нас са заразени с грипния щам „Калифорния”, по-известен като свински грип. Специалистите отчитат и отделни случаи на вируса „Виктория”. И двете зарази ни поразяват рязко, характерни са висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, силна отпадналост и кашлица. Боледуват основно деца. Сред възрастните хора заболеваемостта е значително по-ниска от предходни години, отчитат лекарите. 

 

Ако вече сме болни – най-добре е да си останем вкъщи. Лекарите препоръчват – при задълбочаване на симптомите задължително да търсим медицинска помощ, защото грипът бързо може да доведе до тежки и животозастрашаващи усложнения. Ако още не сме преболедували – специалистите съветват – да избягваме контакти със заразени, да не се преохлаждаме и да подсилваме имунитета си с витамини и повече движение на чист въздух.