Президентът се съгласил с промените, но не знаел, че Пеевски е кандидат за председател

Прекрояването на Закона за ДАНС, което доведе до избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, е най-голямата грешка за първите две години от мандата на президента. Признанието Росен Плевнелиев направи в интервю за Нова ТВ, дни след отчета си.  

 

„Категорично заявявам, че не знаех коя е кандидатурата. Тя не беше съобщена по никакъв начин на държавния глава. Знаех, че ще има реформа в сектор ‘Сигурност’, че тя започва с промени в Закона за ДАНС и се съгласих председателят на агенцията да бъде избран от парламента по примера с добрата процедура при главния прокурор, която се оценява добре и от Европейската комисия. Това беше съгласувано между мен, г-н Станишев и г-н Местан и аз го подкрепих”, обясни президентът.

 

Днес го отчитам като грешка. Но от друга гледна точка това се оказа позитивно, защото покрай грешката на държавния глава да не наложи вето на Закона за ДАНС се видя цялата истина за мотивите на управляващите. Народът видя истината, а неговата реакция беше повече от категорична”, заяви Росен Плевнелиев.

 

Държавният глава припомни, че мафията, монополите, задкулисието, олигарсите са едни от най-големите проблеми за гражданите и призова управляващите да престанат с взимането на решения „на тъмно, в последния момент, без обосновка и с всички съмнения за зависимости”.

 

Плевнелиев отхвърли обвиненията към самия него, че е обвързан с медийна групировка и икономически кръг. Нападки към президента имаше и от страна на работодателски организации, че той фаворизира Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

 

„Така както Станишев и Местан назначиха Делян Пеевски за шеф на ДАНС, аз съм назначил цяло правителство. Посочете ми един от членовете на служебния кабинет, за когото нося отговорност, който да е член на една или друга група. Никой не ми е влияел. Никого не съм питал, категоричен беше президентът.

 

"Това, което ме притеснява е, че коалицията, която управлява в момента, няма коалиционно споразумение. При Тройната коалиция имаше такова споразумение и ясна формула. Не мога да го дам като добър пример, но е по-добър пример от това, което се случва в момента", коментира Плевнелиев. "Видяхме едни предизборни обещания по време на кампанията през април и май, но след това видяхме друг, по-различен план „Орешарски”, който в много отношения няма нищо общо с обещаното", констатира още държавният глава.

 

Цялото интервю с Росен Плевнелиев можете да гледате тук.