Строителството на отсечката ще облекчи натоварения трафик

Западната дъга на Околовръстния път в София ще бъде готова до юли тази година. Това обеща след инспекция регионалният министър Десислава Терзиева. Строителството на отсечката ще облекчи натоварения трафик.  

 

Западната дъга е продължение на магистрала „Люлин” и е част от трансевропейската мрежа, свързваща Видин с Кулата. 

 

Трасето е с дължина малко над 3 километра и ще бъде с по три ленти в посока. 

 

Проектът е на стойност 46 милиона лева. Строителството върви в срок. Съоръжението ще бъде връзката и със северната скоростна тангента. Отсечка с изключително значение, защото с нея ще се пресичат най-важните пътни връзки - магистрала "Тракия", "Хемус", "Люлин" и пътят София-Калотина

 

„Очаквам някъде средата на лятото да могат да стартират първите строителни дейности, тъй като изработването на технически проект на 17 километра магистрала не е елементарна задача", обясни инж. Стефан Чайков, председател на Агенция "Пътна инфраструктура".

 

Цената за строежа ще бъде 150 милиона без ДДС. Крайният срок за завършване е есента на 2015-а.

 

„Ще намалим трафика и хората ще могат безопасно да се движат по Околовръстното като европейци! Няма да има тапи", твърди министър Десислава Терзиева.

 

По отсечката ще преминават най-малко 10 хиляди коли на денонощие. Регионалният министър обеща със спестените пари от снегопочистването, които са близо 9 милиона, да бъдат вложени в поддръжката на пътищата.