“Разследване” нищи съмненията в независимостта на независимия вече депутат Георги Марков

Изключително интересни разкрития за бившия депутат от ГЕРБ Георги Марков, който се отцепи от парламентарната си група и стана независим, направи в „Здравей, България” журналистът на „Разследване” Марин Николов. Още при напускането на парламентарната опозиция имаше съмнения в независимостта на Марков и се твърдеше, че си има проблеми с правосъдието, които поели към решение в момента, в който е напуснал ГЕРБ-ерите.

 

От разследването става ясно, че бившите фирми на отцепника от ГЕРБ, както и сключените от тях сделки, са ощетили държавата с 1 милион лева.

 

„Много изводи се направиха, но бих ги нарекъл твърде политически. Нашето предаване винаги е обръщало повече внимание на криминалната част от даден проблем, която смятаме, че предхожда политическата”, коментира Марин Николов. По думите му проблемът в случая е масов за годините на прехода – укриването на данъци. Изобретателните схеми включват фиктивни сделки с „напомпване” на ДДС, невнасянето му в държавата и след това бягство от отговорност чрез предаването на фирмата на често малоимотни роми, на които държавата няма какво да вземе, а авторът на престъплението остава „чист”.

 

Даниел (Пенсионера, Дънди) е израснал в социален дом и е криминално проявен, регистриран в МВР за кражби, измама, обсебване, грабеж. Днес той е управител и собственик на една от бившите фирми на настоящия народен представител от Свищов, която е разследвана за ДДС измами и дължи на данъчните над 177 хил. лв. На името на Дънди са регистрирани към 20 фирми, за което е получил по 150 – 200 лева, но и призовки от Габрово и София.   

 

Разследването срещу неизвестен извършител, което засяга депутата Марков, е прекратено малко преди отцепването му от парламентарната група на ГЕРБ. Това става, въпреки че задълженията на фирмите му са натрупани по времето, когато той е бил управител. От прокуратурата мотивират решението си с това, че независимият вече народен представител може да не е знаел за престъпленията.

 

За подробности по казуса гледайте предаването „Разследване” в неделя от 19:30 часа.