Според експерта Любомир Дацов има недомислени неща в това, което се предлага

Има недомислени неща в това, което се предлага. Аз смятам, че няма системен проблем, така че това, което се прави в парламента като предложение, е чисто политически пиар”. Това заяви в студиото на „Събуди се” финансовият експерт Любомир Дацов. Изказването му бе по повод предложението хората с ипотечен кредитсрещу плащане на по-висока лихва, да се отърват само със загуба на жилището си без да заплащат допълнителна сума, ако изпанат в несъстоятелност.


Според него по-добро решение е хората да се образоват в сферата на икономиката и да се въведе за изучаване в училище приложна икономика за деца в 3 или 5 клас. Проблемът според него се коренял в незнанието на обществото за правата му.


„Според мен също това е пиар акция на правителството. Това, че банките нямат право да си увеличават лихвите по решение на Управителния съвет, не е новина. Те нямат право да го правят и по сега действащото законодателство. Тази забрана се съдържа в Закона за защита на потребителите и с този проектозакон се отменя чл. 144, с който се предвижда забраната за едностранна промяна на лихвата и се мести в Закона за потребителския кредит. Но всъщност промяна в процедурата и законовите изисквания няма. За съжаление тази забрана не се спазва от редица банки”, коментира юристът Десислава Димитрова.


Целия разговор гледайте във видеото.