Мажоритарните избори ще ни дадат един стабилен еднопартиен кабинет, категоричен е Красен Кралев

 „Задължителното гласуване е нещо, което със сигурност ще раздели обществото”, категоричен е експертът по комуникация Арман Бабикян. Политиците вече се разминаха в позициите си по въпроса дали ще има референдум по предложението на президента Плевнелиев. Темите, предложени от президента, обаче остават.

 

В България това ще доведе до намаляване първо на влиянието на етническото гласуване, борба с купения вот. При мажоритарното гласуване и при задължителният вот ще бъдат облагодетелствани големите партии - това е ясно от елементарна математика. Големият въпрос е защо хората от „Позитано” са против, след като БСП ще бъде една от облагодетелстваните партии? На мен ми се струва, че отново се появява ясната зависимост на ръководството на БСП от ДПС има много социалисти, които съзнават това”, допълва Красен Кралев.

 

Бабикян смята, че това може да доведе до изтребване на малките партии и лишаване от шанс на новите полтически субекти да изгреят.  

 

Мажоритарните избори ще ни дадат един стабилен еднопартиен кабинет, без значение дали той ще бъде ляв или десен, ще минимизират ролята на малките партии, които по-скоро изнудват за повече места и властови позиции. Те ще дадат възможност хората да получат това, което искат - номиниране и избиране на силни личности”, заяви Кралев.

 

Актьорът Христо Мутафчиев заяви в студиото на „Събуди се”, че категорично подкрепя задължителното гласуване. „На изборите подкрепям идеята да могат да гласуват само тези, които имат основно образование. Не е дискриминация, защото не може хората, които не могат да четат, да решават бъдещето на държавата. Няма човек, който да не е мотивиран и да не мисли. Ако не мисли, значи е говедо. Всеки човек има някаква представа какво се случва в държавата ни”, добави той.

 

Стоян Михалев обаче е на различно мнение. „Избирателното право е гарантирано от Конституцията и едни хора да бъдат изхвърляни от него и същевременно да бъде задължително – според мен е много сериозно противоречие”, каза музикантът.

 

Ако се въведе задължителното гласувано би имало разлика, но не мога да кажа в чия полза. Няма да бъде толкова сериозна, колкото се надяват някои хора. Превръщането на избирателно в задължително гласуване изисква да се въведе ред, който противоречи на принципите на демократичната политическа система”, смята социологът Цветозар Томов.

 

Вижте целия разговор във видеото.