Майстор-готвачът Ради Стамболов разкрива тайните, буквално „от кухнята”

В началото на 90-те години известният шеф-сладкар Ради Стамболов започва професионалната си кариера в най-популярния тогава ресторант. Там са всички прохождащи политици на тогавашното време. Те правят интересни комбинации с предложените специалитети.

 

Ние сме виждали в едни чинии да се слага баклава и сьомга. Примерно листа от ананас не бяха виждали, декорация на плодове и листа от ананас- имаше хора, които казваха, че това трудно се яде”, казва майстор-готвачът.

 

Ради разказва, че няма български политик, който да не е опитал от храната му. „Покрай другите са минали всичките от президента Желев насам, няма пропуск. Тъй като голяма част от тях са действащи, няма как да разказваме за тях. Иван Костов например предпочита доста по-чиста храна. Виждате как от един пълен човек стана доста по-слаб”, казва той.

 

От чуждите делегации най-много мерки за сигурност по отношение на храната имали от Израел, дори носили вода, с която да се измиват плодовете и зеленчуците.

 

При посещението си у нас, Хилари Клинтън пък много харесала нашия крем карамел, Бил Клинтън пък се оказал фен на експериментите. „Той пък обича сладолед. Имаше експеримент с люти чушки, черен шоколад и мента”, разказва Стамболов.

 

При посещение на голяма руска делегация една подправка била строго забранена - „За Путин и Медведев трябваше отделно да се направи храна без канела”.

 

За разлика от политиците, холивудските звезди са много по-ексцентрични по отношение на своето хранене. „Жан Клод Ван Дам понякога е имал такава безумна параноя да си дезинфекцира  на масата, която се храни - има всякакви безумия, които се случват, докато при политиците е повече протокол”, казва готвачът.

 

Няма звезда, която да не харесва българска кухня, уточнява Ради Стамболов.  Дори някой от тях са опитвали шкембе.

 

Репортер: Линда Джонголова