Проблемът е, че земята на зоокъта е държавна и не може да се строи

Русенските мечки Бойка и Станди тази зима не заспаха зимен сън. Според природозащитните в града причината за това са лошите условия, в които живеят.

 

Бойка и Станди са брат и сестра и може би най-известните мечки в България. Преди 3 години Бойка пострада в тясната си клетка, докато се катери. В Белица и бе направена изключително сложна операция, а след завръщането и в Русе всички станахме свидетели на радостта на огромния и брат Станди. Така живеят и до днес – на тясно, без условия. 

 

Общината в дунавския град полага грижи за двете мечки, но проблема е, че земята на зоокъта е държавна собственост и не може да се строи.

 

За мечоците се грижи Рами. На шега казва, че понякога се страхува повече от собствената си съпруга, но от мечките – не. 

 

В част от коментарите хора твърдят, че мечките не спят, защото нямат подходящи хралупи. А проект за нов зоокът с трева и достатъчно пространство за животните имало още от преди 5 години. Не може да бъде реализиран, докато територията не влезе във владение на общината. 

 

От РИОСВ са направили предписание двете мечки да бъдат преместени в друг зоокът. От инспекцията са категорични, че условията са неподходящи за нормалното съществуване на двете мечки.

 

А дали Бойка и Станди ще гледат още дълго с тъжни очи през решетките на своя затвор е въпрос на управленски решения. 

 

Репортер: Олга Василева