Според аудио-файловете, премиерът Ердоган и сина му се опитали да укрият голяма сума пари

Скандални аудио записи предизвикват политическа криза в Турция. Според файловете в интернет, премиерът Реджеп Ердоган говори със сина си по телефона за укриване на огромна сума пари. Опозицията поиска оставката на министър-председателя. Самият Ердоган пък обяви записите за фалшиви и ги нарече „коварна атака”.

 

На аудиозаписите се чуват гласовете на двама мъже, за които се твърди, че са на премиера Ердоган и на сина му Билал. Двамата обсъждат как да укрият няколко милиона евро. И че оставали още около 30 милиона за разпределяне. Записът, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, е направен през декември. Тогава синовете на трима министри бяха арестувани в рамките на разследване за корупция. Днес пред парламента Ердоган неглижира случая.

 

Това не са обвинения, на които не мога да отговоря. Нито членовете на моята партия, нито аз можем да бъдем принуждавани да променим политиката си, нито ще се предадем. Ако се поддадем и започнем да се занимаваме с този безсрамен монтаж, няма да ни остане време да служим на народа си”, каза Ердоган.

 

Междувременно турското правителство обяви, че разговорите на хиляди хора, сред които висши политици, са били подслушвани незаконно повече от три години. Целта била тези хора да бъдат изнудвани.