Закон за контрол над съдебната власт се очаква да провокира нови протести

Задълбочава се политическата криза в Турция. Нов скандален запис на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган се появи в интернет. Това става само дни след появата на първото подобно аудио, което премиерът определи като монтаж.

 

В появилия се втори запис се чува как Ердоган съветва сина си да не приема някаква сума пари, предлагана в бизнес сделка, а да изчака да му предложат повече.

 

Подобен запис бе разпространен и в понеделник. В него пък, премиерът казвал на сина си как да се отърве от големи суми пари след започнало разследване за корупция. Според Ердоган записът е изфабрикуван. Той обвини за това политическите си противници.

 

Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да установи истинността нито на първия, нито на втория запис. Предстои да бъде направена експертна проверка.

 

Скандалът прилича все повече на турски сериалСкандалът заприлича на турски сериал”, коментира по телефона пратеникът на Нова ТВ в Турция Николай Василковски. По думите му съдържанието на записите вече е на страниците на всички големи вестници в страната.

 

„В момента в Истанбул е спокойно. Има готовност обаче за нови протести. Недоволството на хората е заради ширещата се корупция”, каза той за „Здравей, България”. Втори ден демонстрации имаше в Истанбул, Анкара, както и по-малки протести в други градове.

 

Президентът Абдуллах Гюл наля масло в огъня на недоволството с решението си да одобри закон, с който политическата власт получава повече контрол над съдебната система. На това също се очаква да има обществена реакция. Протестите в Турция са инспирирани от събитията в Украйна и вероятно турците този път ще стоят на улицата до оставката на Ердоган, отбеляза репортерът.

 

Информация на международния редактор Любомир Бояджиев и специалния пратеник на Нова ТВ в Турция Николай Василковски