НАТО ще заседава извънредно днес заради Украйна

Кризата в Крим се задълбочава. Украйна мобилизира армията си и свика войниците от запаса на фона на заплаха за руска военна интервенция на полуострова. В 90-минутен телефонен разговор американският президент Барак Обама е заявил на руския си колега Владимир Путин, че нарушава международното право. 

 

Въпреки уверенията на руския премиер Дмитрий Медведев, че решение за разполагане на руски войски в Украйна не е взето, Барак Обама е поискал от Путин да върне в базите им всички руски войски в Крим. Руският президент е отговорил, че Москва си запазва правото да защитава интересите и сигурността на рускоговорящото население в Украйна

 

И до момента Русия не е потвърдила, че е разположила хиляди войници в района на Крим, въпреки че рускоговорящи мъже с военни униформи, но без отличителни знаци, патрулират край основни инфраструктурни обекти в Крим.

 

Украинските лидери поставиха армията в пълна бойна готовност. Временният президент Олександър Турчинов обяви, че е засилена охраната на ключови обекти, включително ядрените електроцентрали.

 

„В Украйна военните комисариати работят съгласно решението на Съвета за национална сигурност. В цялата страна се провежда мобилизация, заяви депутатът от украинския парламент Алексей Парубий.

 

По данни на военните власти гражданите получават обаждания от военните комисариати с покани за явяване на инструктаж, но това не е мобилизация.

 

Междувременно, началникът на главното управление за службата за сигурност на Украйна в Крим Генадий Калачев е подал оставка.

 

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН американският представител настоя международни наблюдатели от ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъдат изпратени в Украйна. 

 

В понеделник в Брюксел спешно се събират външните министри от Европейския съюз. Днес, 2-ри март, ще заседава и Северноатлантическият съвет на НАТО, след като Украйна официално поиска Алиансът да разгледа възможните начини за запазване на териториалната цялост и суверенитета на страната. Външните министри от ЕС също се събират на извънредна среща в Брюксел на 3-ти март.

 

У нас президентът Плевнелиев заяви, че е готов да свика КСНС заради събитията в Украйна. България изразява силна загриженост във връзка с решението на съвета на федерацията на Русия да разреши използването на руски въоръжени сили на територията на Украйна в автономна република Крим, обяви външният министър Кристиан Вигенин в прессъобщение, разпространено от МВнР.

 

Припомняме ви, по-рано руският президент Путин поиска и получи разрешение да изпрати военни в Украйна. САЩ предупредиха още вчера, че цената за това може да бъде много висока.