Светът тръпне в очакване да разбере кои ще са тазгодишните носители на престижната статуетка

Тази нощ на пищна церемония в Холивуд ще бъдат раздадени наградите „Оскар. От операцията по мащабното отводняване на червения килим до мерките за сигурност. Холивуд се готви за своята най-голямата нощ. Мнозина се надяват, че ще им върви по вода, а вода има много. През последните две денонощия не е спирало да вали и според синоптиците ще остане така и днес.

 

Но все пак обещават, че дъждът ще спре за малко точно когато е време звездите да минат по червения килим. Междувременно хиляди журналисти от целия свят са завладели Холивуд в очакване да зърнат някоя от звездите. Но Академията пуска само добре подбрани в голямата нощ. Много от водещите, които днес ще имат преки предавания от тук, репетират от събота.

 

Преди звездите да стъпят на килима,  всичко трябва да е перфектно. Майстори подготвят и най-малките детайли - всяко цвете, статуя и надпис трябва да са по местата си и излъскани. Тази година битката е изключително оспорвана - измамник от 70-те се изправя срещу астронавти за най-много статуетки. „Гравитация” и „Американска схема” водят с по 10 номинации.

 

Но преди статуетките да попаднат в ръцете на победителите, те извървяват дълъг път - от фабриката в Чикаго където ги произвеждат от 1982-ра година. Статуетката е изработена от специална смес, наречена британиум по отливка, която се пази в сейф. Статуетката тежи цели 4 килограма.

 

Оскарът е покрити с няколко слоя от скъпоценни метали, последният от които е 24-каратово злато. През 2000-та година цялата пратка статуетки изчезва. Затова сега те се транспортират при изключително стриктни мерки за сигурност.

 

Те се пазят до самия край, когато попадат в ръцете на щастливите победите.

 

Репортер: Ясен Дараков