Управляващите смятат да ги размразят, опозицията предлага ново замразяване

Председателят на парламента Михаил Миков обяви в понеделник, че спира замразяването на заплатите на народните представители. Сметката показва, че възнагражденията им трябва да се увеличат с 561 лв. за месец февруари.

 

Депутатските заплати се изчисляват според трикратния размер на средномесечното възнаграждение на заетите в обществения сектор, а преизчисляването им става на тримесечна база. Това обясни в „Здравей, България” Жельо Бойчев от парламентарната група на "Коалиция за България". От 2009 г. има поредица от решения на законодателния орган, които замразяват актуализацията на заплатите на народните представители, припомни Бойчев. „42-рото Народно събрание също прие решение, с което замрази заплатите за шест месеца. То изтече в края на 2013 г.”, обясни социалистът.   

 

„Разбира се, едно предложение за замразяването на депутатските заплатите може да се разгледа в сферата на популизма, но е редно да отчетем някои факти, които съпътстват това, което сме направили с колегите”, каза Александър Ненков от ГЕРБ. Той изброи някои от аргументите на опозицията: „В момента има парламент с възможно най-ниския рейтинг за последните 24 години. Безпрецедентно много хора излязоха срещу задкулисието, срещу начина, по който се създаде мнозинството, което управлява в момента”. Замразяването на възнагражденията в парламента представлява „елементарен акт на солидарност”, посочи Ненков.  

 

До момента в "Коалиция за България" не са взели решение дали да подкрепят предложението на ГЕРБ, стана ясно от думите на Жельо Бойчев, който обаче сподели, че мнението му е в синхрон с това на парламентарния шеф Михаил Миков: „Трябва да отчетем и още един факт. Със заплатата на народния представител е свързано формирането на 27 други възнаграждения – на президента, премиера, министрите, конституционните съдии”, отбеляза представителят на парламентарното мнозинство. „Забелязвате ли, че става все по-трудно да намериш някой за обществена работа. Трудовите възнаграждения са част от мотивацията”.

 

Според Бойчев големият разговор не трябва да е за депутатските заплатите, а за връщането на доверието в институциите.

 

Целия разговор по темата ще проследите във видеото.