Корабът е част от ударната група на самолетоносача "Джордж Буш"

Американският разрушител "Тръкстън" акостира във Варна след съвместно учение между България, Румъния и САЩ.

 

Навлизането на американски боен кораб в Черно море в разгара на кризата в Украйна и особено на полуостров Крим предизвика суматоха. За да се разсеят съмненията, екипажът на кораба, който е част от ударната група на самолетоносача "Джордж Буш", отвори врати за медиите.

 

На борда на разрушителя има 300 души екипаж, от които 43 са жени. Разполага с два хеликоптера и ракети за борба с подводници. Не стана ясно кое е следващото пристанище, където ще акостира разрушителят, нито колко време ще пребивава в Черно море. Сигурно е само, че утре корабът ще отплава от Варна.

 

„Това учение в Черно море беше планирано отдавна, много месеци преди събитията в Украйна и нарастването на напрежението в Крим. За нас е важно да подобряваме работата си с нашите съюзници в отделните региони за да може, когато се случи криза да имаме готовност за действие. Не мога да коментирам бъдещи наши операции, но със сигурност ще се възползваме от всяка възможност да се упражняваме с нашите партньори”, коментира капитан II ранг Едуард Бийн, командир на „Тръкстън”.