Вместо скъп тоалет, абитуриентите могат да облекат тениска и да дарят парите за деца без родители

Истерията покрай абитуриентските балове вече започна, а за някои е започнала дори още преди Нова година. Вместо обаче да се чудят как и с какво да се пременят, младежите могат да помогнат на деца без родители да продължат образованието си, благодарение на инициативата "С тениска на бала"
 
Помните ли бала си? Неудобните нови обувки, прическата, която не се е получила точно така, както сте си представяли, скъпите бижута, развързаната в средата на вечерта вратовръзка.
 
Противно на тази представа, споменът на момиче от Пирот за бала му е свързан с липсата на рокля. „Беше много хубаво. Не носих рокля. Бях с тениска и се чувствах доста приятно, споделя Миляна.
 
Миналата година един клас от гимназия в Пирот изненада македонци и българи с решението всеки абитуриент да отиде на бала си с тениска, а предвидените за скъпи дрехи пари да бъдат дарени на три деца. Две от тях с церебрална парализа и едно претърпяло девет операции и нуждаещо се от специална храна и скъпи лекарства. 
 
Много е хубаво чувството, че си помогнал на някого в нужда. По-хубаво е отколкото да носим много скъпа и красива рокля”, разказва Миляна.             
 
Двете деца с церебрална парализа отидоха на лечение със събраните пари. А Матия, на който трябват пари постоянно за специална храна, разчита на дарения от различни кампании, защото неговите родители нямат достатъчно средства. 
 
Примерът на учениците от Пирот се оказа заразен. И у нас също започва инициативата „С тениска на бала”. Вместо скъп тоалет тази година абитуриентите могат да облекат тениска, а парите да дарят чрез специално създаден за кампанията сайт. Събраните средства ще отидат за образованието на деца от домове за сираци. 
 
На сайта www.steniskanabala.bg ще намерите секция „Вземи тениска”. Попълвате името си, лични данни като адрес, телефон, снимка, випуск и училище. В сайта посочвате дали искате да получите и сертификат от Българския червен кръст за направеното дарение. След посочване на сумата, която искате да дарите, и натискане на бутона „дари”, може да бъде посочено какъв размер тениска желаете и дали тя да е мъжка или дамска. 
 
Тениска получавате, ако сте дарили поне 20 лева. И макар кампанията да е насочена към тазгодишните абитуриенти, всеки, който има желание, може да се включи в инициативата. 
 
„Цялата тази еуфория, която се случва около баловете, никога не съм я разбирала”, сподели за „Здравей, България” певицата Рут Колева. Според нея изхвърлянето с безумни инвестиции само за една вечер е безумно. Именно затова подготовката за бала й струвала само 300 лева. За професионалното гримиране пък се доверила не на кого да е, а на актрисата и половинка на Деян Донков – Радина Кърджилова.
 
Повече гледайте във видеото.