Според Плевнелиев им съмнения за политическо вмешателство в дейността на органа

Държавният глава връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за Сметната палата, съобщиха от прессекретариата на президенството. В мотивите си Росен Плевнелиев посочва, че според Конституцията правомощията и редът за дейност на Сметната палата се уреждат със закон. Според президента е недопустимо парламентът да откаже да изпълни основния закон, възлагайки свое конституционно пълномощие на Сметната палата – тя да определя организацията на дейността си.

 

Приетият от мнозинството в Народното събрание нормативен акт не предвижда броя на отделенията в палатата и обхвата им на дейност, а възлага на членовете им в бъдеще сами да определят колко ще са отделенията.

 

Плевнелиев посочва също, че приетият от мнозинството нормативен акт не предвижда броя на отделенията в палатата и обхвата на дейността, а възлага на членовете й само да определят колко ще са отделенията. Какви ще са правомощията във връзка с одитите на онези членове, които не ръководят отделения, пита държавният глава.

 

Наред с това от президентството отбелязват, че липсват доводи за това как се определя числеността на органа. За Плевнелиев е неприемливо по време на криза да се увеличава ръководството на палатата от 3 на 9 членове, без визия на законодателя каква конкретна дейност ще извършва всеки от тях и какви ще са отговорностите му.

 

„Недостатъците в правната уредба относно липсата на концепция за организацията на дейност на палатата, включително и за числения й състав, създават съмнения, че законодателните промени се правят с цел овладяване на органа чрез назначаване на неговите членове на партийно-квотен принцип, се казва в аргументацията на ветото.

 

Според президента друго несъвършенство е възможността за предсрочно прекратяване на мандат на председателя или на член на палатата. Парламентът може да ги отстранява за неизпълнение на служебни задължения, без да е посочено кои нарушения са тежки.

 

„Непълнотата в правната уредба създава съмнения за възможно политическо вмешателство в дейността на органа и приеманите от него актове. По този начин не се гарантира на членовете на Сметната палата, че те ще вземат независими и законосъобразни решения. Така се обезсмисля въведената мандатност за членовете на органа, тъй като всеки от тях ще може да бъде сменен по всяко време”, коментира държавният глава в мотивите за решението си.