Това става ясно от годишните отчети пред Сметната палата

Десетки милиони левове е струвал на данъкоплатците политическият ни елит през изминалата година. Това става ясно от годишните отчети, които по закон партиите подават пред Сметната палата. 

 

Партиите в България са 177. От тях на държавна издръжка са 9 – четирите парламентарни и още пет извънпарламентарни. Останалите се издържат сами. 

 

От публикуваните данни в сайта на Сметната палата става ясно, че 163 партии са били изрядни в отчетите си, а 8 не са ги представили, за което ще бъдат глобени. 

 

Предсрочните парламентарни избори през месец май миналата година бръкнаха сериозно в джобовете на политическите партии. Пролетната агитация е увеличила драстично разходите и на четирите формации, които прескочиха бариерата от 4% и влязоха в 42-ото Народно събрание.

 

Като най-голяма партия ГЕРБ е и най-богата. Опозиционната формация получава близо 18 милиона лева държавна субсидия. Заедно с лихвите по депозитите си и членския внос приходите й за 2013 година възлизат на над 18 милиона и половина лева.

 

Малко над 12 милиона пък е събрала управляващата БСП. ДПС отчита 8 милиона лева, а „Атака” 3,3 милиона лева.

 

Според тази черга се разпростират и харчовете на партиите през годината. Освен най-богата ГЕРБ е и най-разточителна. Издръжката на партията и агитацията по изборите са й стрували 24,5 милиона лева. Наполовина са разходите на БСП и ДПС, а „Атака” е похарчила 3,4 милиона лева.

 

Така излиза, че за миналата година ГЕРБ работи на загуба. Партията обаче има натрупано солидно състояние от управленския период, в който получаваше 20 милиона лева държавна субсидия. Заради това ГЕРБ печели само от лихви по депозити над 1 милион лева. 

 

За година на власт пък БСП излиза с близо 2 милиона лева отгоре. 

 

Изненадата обаче поднася ДПС, която бие всички останали по приходи от членски внос – близо 2 милиона лева. Това е своеобразен рекорд, а и драстичен скок за самата партия, която миналата година отчете едва половин милион постъпления от активистите си. Не е упоменато обаче колко са те. 

 

Столетницата БСП е събрала от членски внос 1,4 милиона лева, ГЕРБ – едва 61 000 лева, а „Атака” – 372 000 лева. 

 

Традиционно БСП отчита и най-голям приход от дарения – 245 000 лева. Дарителите са предимно бизнесмени и изявени партийни активисти. „Атака” е отчела скромните 1000 лева от дарения, а ДПС и ГЕРБ са се отказали от тях.