Представителство в Европейския парламент ще получат между 3 и 6 формации, според ИМП

Ако регистрираните в последните няколко проучвания тенденции се запазят до изборния ден, бихме могли да очакваме представителство в Европейския парламент да получат между 3 и 6 формации. Това показват резултатите от проучване на Института за модерна политика (ИМП), проведено в периода 1-12 април тази година. 

 

"Позиционната война” между двете водещи политически сили - БСП и ГЕРБ, все още не е преминала в отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за тях. Ако европейските избори се провеждат сега, делът на хората, които дават своята подкрепа за ГЕРБ, е 21,8%, а за БСП - 21%. В изследването изрично се подчертава, че тези резултати отразяват декларираните към момента на проучването нагласи на хората, а не са прогноза за резултата от изборите.

 

За останалите политически сили проучването регистрира следните дялове - 7,3% за "България без цензура" - ВМРО - ЗНС, 5,1% за ДПС, 4,1% за "Атака”, 3,1% за АБВ, 2,7% за Реформаторския блок. Продължаващият спад в декларираната електорална подкрепа за дясната партийна коалиция вече я поставя в зоната на застрашените от оставане под изборната бариера, която в тези избори ще бъде 5,88%.

 

В проучването се регистрира електорално присъствие в размер на около и под 0,5% на формации като "Синьо единство”, "Глас народен”, КОД-Антония Първанова, Илиана Раева, Партия "Зелените”.

 

Общо трябва да се подчертае, че шансовете на формации като "Атака”, АБВ и Реформаторския блок в случай, че запазят сегашните нива на електорална подкрепа, ще зависят пряко от избирателната активност и биха се оказали в по-благоприятна позиция при по-ниска активност

 

Очакванията на социологическия екип на Института са, че между 2,4 млн. и 2,7 млн. избиратели ще гласуват на 25 май.