Шанън Плъм представя „Щрихи от филми” – видео арт и фотография

Шанън Плъм е първият представител от поредица американски звезди от сцената на съвременното изкуство, който идва в България. Посещението се случва във връзка с реализация на проект за представяне на американско съвременно изкуство в България. Изложбата на Плъм - колекция от видео и филмови продукции и фотографии, може да бъде видяна между 18-и април и 7-ми май в Галерия Академия, НХА.  Офиациалното откриване е насрочено за 23-и април от 18.00 ч. 
 
С посещението на Шанън Плъм стартира платформа на тема „Съвременното изкуство като начин на мислене“. Първата дискусия по темата ще бъде с участието на Катлийн Гончароф, куратор, арт консултант и отговорник за американското представяне на 50-ото Биенале на изкуствата във Венеция, Шерил Хартъп, независим куратор и изкуствовед, Стефан Стоянов, куратор и собственик на галерия Стефан Стоянов в Ню Йорк, както и Шанън Плъм, които ще модерират срещата. 
 
Шанън Плъм е модерният Чарли Чаплин в рокля, а понякога и със залепен мустак и тиранти. Изкуството й е вдъхновено от историята на телевизията, американското кино и пърформанс и е силно повлияно от символите на домашния живот, модата, спорта и рекламата.  Работата й е близка до провокативната поп култура като отразява събития като Олимпийските игри или модни дефилета, с които има особена интимна връзка заради ранната си кариера на фото модел за световноизвестния фотограф Марио Соренти. Героите на нейното изкуство олицетворяват социални стереотипи, които са едновременно хумористични и социално критични. PLUMB is FUN (Плъм е забавна) като настроение присъства във всички нейни образи, но без да олекотява провокираната ретроспекция и самоанализа.
 
Най-новата й творба е широко акламирания пълнометражен филм „Towheads“ („Блондини“), който изследва нейния личен живот и различните и понякога противоречащи роли на майка, съпруга и професионалист. Историята е дълбоко смущаващата инфантилизация и изолация на една майка, която гледа две деца в Бруклин. Филмът има редица награди, включен е в програмата на международни фестивала, включително фестивала  New Directors/ New Films 2013, организиран от Музея за модерно изкуство (МОМА) и Линкълн Център, Ню Йорк и е откупен от МОМА за постоянната колекция на музея.
 
Период на изложбата на Шанън Плъм: 18.04 – 07.05.2014 г. 
Официално откриване: 23 април 2014 г., 18.00 ч.
Отворена дискусия: Център за култура и дебат „Червената къща“, 24.04.2014 г., 14.00 ч.
Прожекция на филма Towheads /Блондини/: кино салон на НАТФИЗ, 24 април, 18.00 ч. 
 
През 2013 г. Шанън се ангажира с мисията на фондация И АЗ МОГА / I CAN TOO и става лице на инициативата в подкрепа на деца със специални нужди. Процент от продажбата на произведенията й се дарява за тези деца.