Животът в село Брестово кипи, а виновницата за това е португалката Сузана Жесус

Сузана от Португалия, която живее в Брестово. Тя работи в ЦЕРН, но след години по пътя на кариерата, избира пътя към България. Събира билки, бере гъби и прави дърпана баница. Далече от ЦЕРН, далече от науката, кариерата и суетата.


Добре дошли в Брестово! Тук улиците са пусти, а хората малко. Някога са били 2000. Днес са останали 80. Под небето на Брестово бебе не е проплаквало от 40 години. Времето изглежда спряло. Но не и в този дом. Тук животът кипи, а виновницата за това се казва Сузана Жесус и идва от Португалия.


Сузана прекъсва разговора ни, защото е време да изпече козунака, който се омесила. Докато екипът ни се подготвя психически, че ще хапва български козунак приготвен от португалка на село, Сузана ни разказва и за останалите си кулинарни постижения.


Да меси козукак научава от бабите в селото, които нарича „моите енциклопедии”. След време обаче, става толкова добра, че бабите започват да й носят продукти и я молят да приготви и за тях.


В Церн Сузана работи като инженер-геодезист. В Брестово бере билки и отглежда зеленчуци. Когато решава да остави добре платената си работа в Швейцария, Сузана се колебае накъде да потегли. Двоуми си между България и внимание - Бразилия. В карйна сметка родината ни печели съревнованието, Брестово печели най-младия си жител в лицето на 34-годишната португалка, а Иван печели сърцето й.


Семейството на Сузана почти спира да й говори, когато им съобщава за решението си да заживее в българско село. Някой от приятелите й недоумяват, други й се възхищават. Сред тях е и нейн колега белгиец, който дори купил съседната къща. В селото имоти притежават още двама британци и една испанка.


Потегляме от приказния свят на Сузана и Иван. Изпращат ни с усмивка и една радостна вест - на есен ще бъдат трима, а бебето им ще има цяло село с баби.


Повече по темата гледайте във видеото.