Според нея партиите бойкотират преференцията и не дават информация

Месец преди изборите, екип на "Здравей, България” провери дали хората в смесените райони са готови за вота. Екип посети хасковското село Колец, където по-голямата част от хората са мюсюлмани, а на изборите традиционно печели ДПС. Показахме им образеца на бюлетината и ги попитахме дали знаят как да я попълнят. Те признаха, че няма да се справят, ако не получат указания как да гласуват, което е практика в тези райони.

 

"Днес ще бъдат гласувани техническите образци на бюлетината за евроизборите. До днес вечерта се раздават пакетите за тези, които искат да се включат в конкурса за заснемане на информационни клипове. Една от темите ще е какво е Европейски парламент и защо трябва да се гласува. Другата ще касае именно бюлетините”, обясни в "Здравей, България” зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева.

 

"Хората трябва да изберат първо партията, защото каквото и да задраскат в кръгчето, няма да има никакво значение, ако не са направили първо това. Преференцията е в случай, че хората искат да пренаредят по някакъв начин листата на партията, за която са гласували", разясни още Мусорлиева.

 

Изгубени в бюлетината - дават ли партиите указания за гласуването?"Партиите, които приеха поправките в Изборния кодекс, очевидно бойкотират преференцията. Българската политика е странна геометрия от интереси. Според мен ДПС промени бюлетината в последния момент, за да може да се води кампания да не се използва преференцията. Изразявам позицията си като застъпник за използването на преференцията, за да могат да се преподреждане листите”, заяви Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

 

По думите й на тези избори действително е възможно листата да бъде пренаредена, ако повече от 5% от хората отбележат предпочитан от тях кандидат.

 

"Направихме анкета с политическите партии и нито една от тях не потвърди, че ще води образователна кампания за своите избиратели, която включва правото им да използват преференция. Точно обратното – всички са изключително резервирани към тази възможност. Прочетох и че вече има спуснати директиви по места да не се посочват преференции”, каза още Антоанета Цонева.

 

В тази връзка Мария Мусорлиева обясни, че се подготвят листовки в огромен тираж, които ще бъдат предоставяни на всички областни представители. Те ще достигнат всяко село, за да могат хората да бъдат информирани как да се справят с бюлетината.