В региона обявиха бедствено положение след пороя

Заради усложнената обстановка в общините Ружинци и Чупрене тази вечер във Видин ще заседава кризисен щаб. По думите на зам.-областния управител на Видин Николай Тодоров решението за свикване на заседанието е заради обявеното бедствено положение заради обилните валежи.

 

В петък се задава рязко повишение на водите на река Тимок при Брегово, където местните власти също очакват проблеми, информира Дарик радио. В почистването на язовирната стена в село Гюргич ще се включат доброволци.

 

Близо 80 л/кв. метър дъжд са паднали за денонощие в района на село Плешивец, община Ружинци. Обстановката в селото е бедствена. Местните се опасяват от нови валежи днес, които могат да предизвикат допълнителни проблеми.

 

„Около 1-1,5 метра остава водата да прелее над стената, която е затлачена от дънери и паднали дървета”, предупреди началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Станислав Генчев.

 

Жителите на двете села прекараха безсънна нощ заради придошлите води. Бяха наводнени и срутени къщи, отнесени мостове, коли и животни. Повече от 60 души бяха евакуирани.

 

Източник: Dariknews.bg