Колекционер откупи картина на наш класик в столична галерия за рекордните 70 000 лева

За миналата година пазарът на изкуство в световен мащаб отчете рекорден ръст – покачването е с близо 13%. На този фон в България дилърите на изкуство също отчитат раздвижване след годините на криза. Колекционер откупи картина на наш класик в столична галерия за рекордните 70 000 лева.


Изложба на Емил Стойчева - един от най-продаваните съвременни български художници не само у нас, но и в чужбина. Сред гостите има не само почитатели, но и хора, които са дошли, за да си купят негова картина.

 

У нас пазарът на изкуство все още държи ниски цени. Картина на наш класик може да се купи за 4 000 - 5 000 евро, докато в останалите европейски държави това са цени, на които се търгуват едва прохождащи автори. И все пак преди година в столична галерия беше откупена картина на Ярослав Вешин на рекордна за България цена.

 

Засега най-скъпата картина, продадена на търг в България, е "Ръченицата на Мърквичка” – колекционер брои за нея 75  000 евро. Рекодрът за най-скъпа творба на български художник, продадена в чужбина, засега е на Светлин Русев. Негова картина е продадена за близо 27 000 евро в лондонската къща "Сотбис".


Дилърите на изкуство казват, че това е инвестиция за следващото поколение. След десет и повече години цената може да се вдигне в пъти.


„Маслена картина на майстора през 90-те години струваше от порядъка на 20 000 - 30 000 долара. През 2004-2005 г. стигнаха до 40 000 - 50 000 до 60 000 долара, евро. Това е една инвестиция, която не може да се измери с пари. Тя е много голяма”, заяви галеристът Павел Тодоров.


Художникът Емил Стойчев казва, че авторът прави една картина първо за себе си.