За областите Монтана и Враца е обявен жълт код

Към 7 часа е облачно, но сравнително топло, над Западна България превалява. Преди обяд валежите там временно ще отслабнат и спрат, но следобед ще започнат отново с гръмотевици, които ще продължат до полунощ. 

 

Най-интензивни, продължителни и с гръмотевици ще са дъждовете в северозападните райони, където за областите Монтана и Враца е обявен жълт код за потенциално опасно време, а в две видински общини все още е в сила бедствено положение. 

 

Заради циклона, който преминава над страната, в източните райони вятърът ще е южен, а в западните от северозапад. Температурите сега са от 9 до 13-14 градуса, по-високи в Северна и Източна България. През деня ще се повишат слабо и ще бъдат достигнати стойности  от 16 до 20 градуса. 

 

В планините ще е облачно и мъгливо с превалявания от дъжд, по високите части от мокър сняг. Валежите ще са най-продължителни в Западна Стара Планина, където следобед ще прегърмява. Вятърът ще е слаб, по върховете - умерен от север. На 1500 м температурите ще достигнат 7-8 градуса, а на 2500 - 0 градуса.

 

В четвъртък и петък промяна на времето не се очаква. Преди обяд ще има и слънчеви часове, а по-късно ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, от която се очакват валежи с гръмотевици. В събота ще превалява по-слабо и главно в късния следобед, а в неделя валежите ще са съществени, с условия за градушки. 

 

В понеделник ще е ветровито и ще захладнее. Облаците ще се разкъсат и ще превалява по-слабо. На Гергьовден вече ще е слънчево и приятно с температури между 15 и 20 градуса. 

 

Всичко за времето ще научите на Sinoptik.bg. По-подробна, 24-часова прогноза, може да намерите и в мобилното приложение на sinoptik.bg.

 

Очакваме вашите снимки и видеа, свързани с времето, в рубриката „Моята новина”.

 

Актуалната атмосферна и пътна обстановка можете да следите в реално време на Kamerite.bg.