Депутатите се обявиха против санкции, които засягат граждани на ЕС

Само с гласовете на БСП и „Атака” парламентарната комисия по външна политика прие становище по кризата в Украйна. Документът няма тежест на позиция на цялото Народно събрание, уточни председателят на комисията Янаки Стоилов (ПГКБ), който предложи текста.

 

В становището членовете осъждат насилието, довело до десетки човешки жертви в югоизточните райони на Украйна и изказват искрени съболезнования на близките на загиналите вследствие на сблъсъците на 2 май в Одеса, предаде БГНЕС. Документът призовава за обективно разследване на действията, довели до кръвопролитията, а виновните да бъдат изправени пред съда. Външната комисия посочва също, че ескалацията на конфликта води страната към гражданска война.

 

Авторите на текста настояват властите в Киев да не толерират и прикриват екстремистки прояви и действия на крайнодесни неонацистки групи. В становището се съдържа очакване управляващите в Украйна да провеждат политика на приобщаване, която да гарантира зачитане на правата на всички граждани, включително на лицата от българската общност в Украйна.

 

Комисията призовава всички страни да положат усилия за намаляване на напрежението в непосредствена близост до границите на Украйна, включително за въздържане от военни маневри и учения. Депутатите отхвърлят посегателствата срещу човешкия живот като средство за постигането на вътрешнополитически и геополитически цели. Външната комисия предлага да се възобнови четиристранният женевски диалог, за да се обсъдят мерки за деескалация на напрежението.

 

Според становището комисията счита за неприемливи заплахите за прекъсване на подаването на газ, вода и електричество за населението като форма на икономическа принуда и се противопоставя на налагането на икономически и политически санкции, които засягат самите граждани на ЕС и други държави и възпрепятстват реализацията на енергийни проекти като "Южен поток".