От БЛС настояват бюджетът за здравеопазване да бъде актуализиран до 30 май

Лекарите ще искат оставките на здравния министър и на шефа на касата. До това ще се стигне, ако до края на месеца не се промени бюджетът за здраве.


Ултиматумът дойде след извънреден събор на лекарския съюз във Варна. Медиците ще стачкуват предупредително - за половин час - на 15-ти май.


Ако исканията не бъдат изпълнени - обещават и национална стачка през юни.


Освен повече пари за здраве, лекарите настояват и да отпадне постановлението на правителството за лимити на медицинската дейност.

 

В декларация, приета на събора, българските лекари настояват да се осигурят средства за качествено здравеопазване. Съсловната организация предупреждава, че средствата за здравеопазване в България не гарантират достъп на българските граждани до качествена медицинска помощ.

 

„Основен генератор на посочените проблеми за България е тежкият финансов дефицит, в който се намираме вече повече от шест години. Този дефицит, в комбинация с лошото управление на средствата, води до нарастваща неудовлетвореност от качеството на медицинската помощ в страната. Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри”, изтъкват медиците.

 

От БЛС настояват за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, „за да се гарантира сигурност в здравната система”. Ако исканията им не бъдат изпълнени до 30 май лекарите ще проведат национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК.

 

„Това постановление изменя Националния рамков договор. Това е едностранен акт от страна на касата, приет от МС, което ограничава дейността на болниците и това е твърде страшно и опасно за пациентите. Ако няма внесени искане и стъпки в тази посока, протест първо ще има национален в София и в останалите градове, а след това какви мерки ще предприемем със сигурност доста по-драстични. Ще се искат и оставките на ръководството на министерството и на касата”, уточни д-р Цветан Райчинов, председател на УС на Българския лекарски съюз.