Неправилно разпределение на товара вероятно е причинило инцидента

Тежка авария във Варна - кораб почти се преобърна на пристанището. Екипажът е евакуиран и няма пострадали при инцидента.

 

Инцидентът е станал тази сутрин на пристанище „Варна-Запад”, което се намира във Варненското езеро. Докато са товарили трюмовете с чували сода корабът се накланя на дясната си страна и само фактът, че се е подпрял на кея го е спасил от преобръщане.

 

Източници на Нова ТВ обясниха, че става въпрос за човешка грешка - и от страна на екипажа, и от страна на пристанищния персонал. Вероятно товара не е бил правилно разпределян и това е довело до накланянето на кораба, също така не е било реагирано навреме за да се спре товаренето, когато корабът е започнал да се накланя.

 

Тепърва обаче ще се търсят виновниците. Корабът плава под молдовски флаг, собственикът е сирийска фирма.

 

Очевидци на инцидента разказаха, че екипажът панически е скачал от палубата за да се спаси. Те бяха уплашени и притеснени.

 

В кораба има 30 тона гориво. От Транспортното министерство съобщиха, че на място са взети всички мерки за недопускане на разлив на гориво в езерото и от там в морето.

 

„Морска администрация“ ръководи спасителната операция. Сформирана е специална комисия за изясняване на причините довели до инцидента.

 

Информация: Нивелина Няголова