Близо 290 хил. души може да получат препитание за един ден като застъпници на евровота

Временна заетост по избори - на предстоящия европейски вот партиите за кратко ще се превърнат и в работодатели на десетки хиляди граждани.

 

Става въпрос за така наречените застъпници, които политическите централи ангажират да наблюдават вота от тяхно име. Публична тайна е, че това става срещу заплащане. Доколко обаче това е легално и какви са тарифите на този вот?

 

Цената на застъпника се оказва една от ревностно пазените тайни в партийните централи. По неофициална информация част от тях се готвят да осигурят на застъпниците си между 30 и 60 лева, за да прекарат изборния ден в изборните секции.

 

Всяка партия или коалиция може да има само по един застъпник в секция, а те са общо 12 000. Това означава, че ако всеки от 24-те състезатели в изборите реши да изпрати свои застъпници навсякъде, 288 000 души ще получат препитание за един ден.

 

Къде обаче е проблемът - такова заплащане не е регламентирано никъде в закона. Т.е. - то става на ръка, а разходът най-често минава в графата "кафе, сандвич и билетче за транспорт".

 

Задачата на застъпника е да не позволява машинации в изборния ден, да следи за честното му протичане, да сигнализира за нарушения. Но, оказва се, и още нещо:

 

„За съжаление, както всичко принципно в България, и това се опорочи. Формации, които нямат структури, започнаха да плащат на застъпници като форма на купуване на гласове”, коментира Димитър Иванов, главен секретар на Синьо единство.

 

„Сами разбирате, че това е един много голям ресурс от хора, който се използва в последните години като форма и начин за купуване на гласове”, добави Цветомир Паунов, организационен секретар на ГЕРБ.

 

Официално всички партийци са категорични – пари не дават.

 

„В част от членовете на нашата партия това се чувства като личен ангажимент. БСП не плаща на тези хора. Разбира се, в различни моменти сме осигурявали закуски, напитки”, каза Георги Свиленски, БСП-София.

 

Йордан Василев от години работи като застъпник на една от големите партии в пловдивския квартал Столипиново. И има други наблюдения: „Поне аз съм наблюдавал пред секцията как се дават по 100 лева на човек”.

 

За да узаконят заплащането на застъпниците си, партиите би трябвало да сключат с тях договори, да ги регистрират в институциите, да платят осигуровки – т.е. да минат през тежка бюрократична процедура. В противен случай плащането става на ръка. Стигало се е и до парадокси – на предишните местни избори партия регистрира повече застъпници, отколкото членове има в региона.

 

Може би заради това след предишния вот станахме свидетели и на застъпници, които протестираха пред различни партийни централи в опит да си получат обещания хонорар.

 

Срокът за регистрация на застъпниците в Районните избирателни комисии все още тече. С наближаването на изборите ще е интересно да узнаем и окончателния им брой.

 

Повече по темата ще научите от видеото.