Бедствено положение няма, а хората са доста по-спокойни

Ситуацията в Свищов вече се нормализира, след като порои, десетки литри дъжд на кв. метър и пориви на вятъра до 22 м/сек причиниха сериозни щети в града. Стихията отнесе улици и причини проблеми в канализацията. Бедствено положение няма, а хората са доста по-спокойни. Към момента не се съобщава за наводнени жилища. Нивото на река Дунав е стабилно, няма опасност от наводнения.

 

Не така стоят нещата във Видин, където е обявена първа степен на опасността за нивото на р. Дунав там. Преди два дни в Свищов 40 жилища бяха залети, а две улици в града буквално липсват. Разрушени са отводнителните шахти, има съборени покривни конструкции.

 

„На 14 май се изсипаха 40 литра дъжд на квадратен метър, а канализационната система не можеше да поеме такова количество. Затрудненията до голяма степен вече са отстранени. Не можем да дадем обезщетение на пострадалите от общината, но се опитваме максимално да помогнем с техника, материали и съдействие”, каза зам.-кметът на община Свищов Виктор Майстров.

 

„Има сериозни повреди по някои улици в града. В някои части е отнесена пътната настилка. В село Ореш има напълно разрушена улица. Имаме средства да се справим със ситуацията, но не и с трайните последици, затова подготвяме документи и ще кандидатстваме в междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за да бъдат отстранени по-сериозните деформации”, допълни той.

 

Една от най-сериозно пострадалите сгради в града е църквата „Свето преображение”, която беше разрушена още от предишните дъждове, а тогава не бяха отпуснати средства за възстановяването ѝ. „Сега положението е допълнително влошено, продължаваме да следим деформациите в нея”, споделя зам.-кметът Майстров. Жителите на града продължават да се притесняват, но въпреки това няма опасност от наводнения и бедствени положения.

 

Репортер: Кремена Недялкова