Обществото е облъчено от измамниците в енергетиката, смята Стефан Гамизов

Контрол върху работата на ЕРП-тата трябва да има. Той трябва да е регулярен и трябва да има санкции. Но това не трябва да се превръща в политическа игра. Ако им вземат лицензите или ги национализират, нещата няма да се подобрят”, каза в студиото на „Събуди се” икономистът Мартин Димитров. „Нужни са независими и истински регулатори, които не само преди избори да направят проверки и утре темата пак да бъде забравена. Всяко ЕРП трябва да знае, че всеки месец е под обект на контрол и има глоби при отклонение от качеството”, допълва той.

 

„Говорим за политически игри и за огромни икономически интереси. ЕРП-тата са заложени в ръцете на провалили се политици. Състоянието в енергетиката не е такова от последните месеци, то се е натрупвало с години. Ние плащаме едно измислено намаление в цената на тока, а промяна няма”, коментира Дончо Дудев.

 

„Приватизацията остави без пазар крайното потребление на електроенергия. Като няма пазар, няма състезание, а без състезание – ЕРП-тата ще правят каквото поискат. Обществото е облъчено от измамниците в българската енергетика, а тези, които могат да направят нещо нямат никакъв глас. Ние нямаме в енергетиката проблем с монополи, ние имаме проблем с организирана корпоративна престъпност, категоричен е енергийният експерт Стефан Гамизов.

 

"Южен поток" в момента е много тежък проблем, защото има вмешателство и опит Москва да направи "Южен поток" тотален монопол, което означава още по-голяма зависимост и следователно много по-високи цени. Не ни трябват повече монополи. Ако "Южен поток" се превърне в такъв, то той трябва да бъде спрян. На нас ни трябват алтернативи, много възможности, много доставчици, защото само конкуренцията сваля цените", заяви Димитров.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.