Стотици земеделски производители може да загубят реколта за милиони

Стотици земеделски производители може да загубят реколта за милиони. Заради поройните дъждове розоберът в Карловската долина може да спре.

 

Още първата седмица след старта на кампанията розоберът в Карловско замря. Калта и мокрите лехи след поройните валежи прогониха берачите от розовите масиви. Надеждата на производителите за очаквани по-големи добиви тази година вече е убита. Вместо по 400 килограма розов цвят на декар, вероятно ще изкарат наполовина по-малко.

 

„Прекалената влага би довела до т.нар. сиво гниене, от което съответно ще паднат и добивите от декар. Съответно ще губи и от своята масленост”, коментира Емил Мартинчев.

 

От брането на рози в град Баня се издържат 120 семейства. Вела Механджийска е една от тях. Дълги години е била телефонистка в Софийската опера, но я съкратили. „Ако не е това, няма как да се издържам. Имам пет деца, от които само две вече са при мен, ученички и са пред абитуриентско. Те също идват на рози, когато не са на училище и берат”, споделя тя.

 

На седмица жената изкарва от розите около 200 лева. Но заради дъжда тази седмица взе по-малко. Ще отдели и за себе си, защото тя също е ученичка. На 51-години учи във вечерно училище в Карлово, за да получи средно образование. Сега берачите като нея, а и прозизводителите се молят за слънце, за да не останат без пари и препитание.

 

Репортер: Благой Бекриев