В Лом започна строителството на защитни диги, които да предотвратят евентуално наводнение

Нивото на река Дунав се повишава застрашително. Тази сутрин е измерено покачване на водата при Видин от 133 см. Това са данни от 20:00 часа Снощи до 08:00 часа тази сутрин.

 

Хидровъзелът при "Железни врата" е изпуснал 2,10 метра вода. Опасността от преливане на река Дунав остава голяма. Засега няма опасност за Видин. В Лом, обаче вече строят защитни диги, тъй като градът е заплашен от по-високите води на реката.

 

В града е въведена втора степен на повишена опасност от наводнение. Издигат се временни диги и постоянно се наблюдават съществуващите такива. Ако реката повиши още нивото си има опасност да се залее и града, затова се предприемат спешните мерки.

 

„Общинският щаб е предприел конкретни мерки за защита на населението на града от заливане. Създадено е денонощно дежурство. Наблюдават се всички диги по протежението на река Дунав и река Лом. С тази организация, която сме предприели, опасност от наводнение на града ни няма. Изхождайки от информацията, която получаваме от „Железни врата” в Сърбия, ситуацията е критична. Очаква се повишен воден стълб над един метър в рамките на следващите 24 часа. Имаме възможност да реагираме. В следващите часове ще бъде изградено и допълнително укрепително съоръжение”, каза кметът на Лом Иво Иванов.

 

„Дано прогнозите, които получаваме от Сърбия да са по-оптимистични, но ние разчитаме създадената организация да не допусне заливане на града. Надявам се, че няма да се достигне повече от критичното ниво – 8,5 метра”, допълни той.

 

Репортер: Биляна Борисова