Общо битовите сметки възлизат на Народното събрание на близо 800 хиляди

Може ли сметката за ток от една лампа да струва хиляди левове? Оказва се, че да. Стига тази лампа да свети не къде да е, а в Народното събрание. Само за ток миналата година парламентът е платил над 300 хиляди лева. А общо битовите му сметки възлизат на близо 800 хиляди.

 

Освен работно място на най-важните хора в държавата, парламентът е и едно гигантско домакинство. Има си вестибюл, кухня, всекидневна, тоалетни, килими, пощенски кутии и дори пиано. И като всяко домакинство – множество сметки за плащане.

 

240-членното семейство на площад Народно събрание дължи за ток близо 26 000 лева на месец. А най-скъпо му излиза светлината. С по 260 крушки свети всеки един от двата полилея в пленарната зала.

 

Огромните абажури оглавяват класацията на забележителностите в Народното събрание. Изработени са от чешки оловен кристал в далечната 1982 година. А всеки един от тях тежи по тон и половина.

 

Безопасно е това огромно тегло да виси над главата на най-важните хора в държавата. Защото е подсигурено със стоманено въже доста дебело и верига. Също има една мрежа, която е подхваната отдолу под стъклата. Ако се счупи някое стъкло, да се задържи в мрежата и да не пада по главите на депутатите”, казва елтехникът в Народното събрание Димитър Георгиев.

 

От дълги години Димитър се грижи на народните представители да им е светло. Негов ангажимент е и подмяната на изгорелите крушки. А с двата полилея в пленарната зала тази процедура прилича по-скоро на спецоперация.

 

„Пет човека въртим лебедките докато го свалим. Това става за един ден. След това изправяме стълбите и сменяването трае около една-две седмици работа”, разказва той.

 

Крушките за радост са енергоспестяващи и имат дълъг живот. Затова полилеите се свалят веднъж на 7-8 години. А служители на парламента разказват, че  при земетресение звънът на кристала отеква в продължение на над 30 секунди.

 

Скъпо излиза и топлото на депутатите. За изминалата година парламентът е платил за парно близо 300 000 лева. Значително по-евтино излиза водата – едва 17 000 лева. Телефонните разговори на депутати и служители по мобилни и стационарни телефони пък са стрували на бюджета общо 166 000 лева. А за тоалетна хартия, почистващи препарати и метли през тази година събранието ще плати 138 000 лева.